NEDERLANDS

 

MOOIE INTERESSANTE KUNST ITEMS DIE IN DEPOTS BELANDEN VANWEGE HET SLUITEN VAN MUSEA (VERWEESDE KUNST), KRIJGEN EEN NIEUW LEVEN BIJ GALERIE OODE IN AMSTERDAM.

OODE wilt met het herbestemmen van ‘verweesde’ kunst collecties ook publiek en maatschappelijk bewustzijn te creëren over subsidie kwesties en de gevolgen op de culturele sector. OODE is opgericht in 2014 door Marleen Kurvers en is de eerste galerie in Nederland die deze weeskunst exposeert en verkoopt.

” We willen de waarde laten zien van deze prachtige, unieke kunstitems en ze een tweede leven geven door ze terug te brengen naar het publiek en kunst toegankelijk te maken, ook bijvoorbeeld door de prijzen laag te houden. Zo kunnen we zoveel mogelijk kunst weer een nieuw thuis geven. De kunst is afkomstig uit bijvoorbeeld een collectie van de gemeente Utrecht, het Sikkens museum, Gemeente Oss, Rotterdam etc. Als deze musea en instanties moeten sluiten beland heel veel kunst in depots. Zo gaat een groot deel van ons erfgoed verloren.  Denk bijvoorbeeld aan een werk van Claudy Jongstra uit de jaren negentig of zelfs tekeningen van Robbie Cornelissen. Maar ook zijn er prachtige werken zonder misschien een hele grote naam, die zeker herbestemd kunnen worden. Omdat het ondersteunen van jonge productontwerpers ook zeer belangrijk voor ons is, wilden we deze twee werelden samenbrengen en zo is OODE ontstaan. Door de kunst te combineren met hedendaags design en kunst, krijgt de weeskunst zo ook weer een opwaardering. Kunst een tweede leven geven is natuurlijk ook heel duurzaam. Op deze manier kunnen ook bv. jonge mensen al een uniek kunstwerk aanschaffen.

 

brus ws